A Hableány kirándulóhajó tragédiája

A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, mikor a Viking Sigyn szállodahajóval ütközött. A hajón 33 dél-koreai turista és két fős magyar személyzet tartózkodott. A balesetet heten élték túl.

Sokak szerint idő kérdése volt, hogy mikor történik tragédia a Dunán, a folyó fővárosi szakaszán ugyanis elképesztő forgalom van már egy ideje. Városnéző hajók és kabinos szállodahajók kerülgetik egymást az uszályok és a hidak között – és versengenek a jobb kikötőhelyekért.

Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke szerint esténként 50-70 hajó is végighalad az érintett szakaszon.

A katasztrófavédelem a baleset után azonnal a helyszínre vonult. Csaknem száz emberrel és huszonöt technikai eszközzel vettek részt az áldozatok kiemelésében. Motorcsónakokból, speciálisan kiképzett keresőkutyákkal is kutattak a Dunán történt hajótragédia áldozatai után. Sőt modern szonárt, távcsövet és éjjellátót is bevetettek a kutatásban. A kutyák eddig három holttestet találtak a folyóban.
A balesetben eltűnt három dél-koreai utast továbbra is keresik a Duna Budapesttől délre eső szakaszán. Felvették a kapcsolatot a Duna-menti tagállamok rendőrségeivel és a holland rendőrséggel is.

A tragédiának továbbra is egy gyanúsítottja van, a Viking 64 éves ukrán állampolgárságú kapitánya, aki ellen az ügyben halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt indult nyomozás. Őt a baleset másnapján őrizetbe vették.

A rendőrség egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy a 64 éves férfi állt-e a Viking Sygin kormánykerekénél a Hableány-baleset pillanatában, ezt a nyomozás fogja megállapítani. Azt ugyanakkor a BRFK szóvivője a keddi sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a Jurij keresztnevű férfi nem fogyasztott alkoholt, mielőtt a szállodahajó ütközött a Hableánnyal.

További hír, hogy befizette az óvadékot a dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított férfi. A Fővárosi Törvényszék közölte, hogy megérkezett gazdasági hivatalukba az a tizenötmillió forint, amelyet a kapitány óvadékaként állapítottak meg. A Fővárosi Törvényszék másodfokú döntése értelmében csütörtökön megszűnik a gyanúsított letartóztatása. A férfi bűnügyi felügyelet alá kerül legfeljebb négy hónapig. A gyanúsított nem hagyhatja el Budapestet, nyomkövetőt kell viselnie, és köteles hetente kétszer személyesen jelentkezni a nyomozóhatóságnál.

A Margit híd közeléből kiemelt roncsot elszállították a csepeli kikötőből, ahol a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) huszonhárom munkatársa huszonhat órán át vizsgálta Hableányt. A tényállás tisztázása érdekében lefoglalták a Hableány kommunikációs és adatrögzítő eszközeit. A szemle alatt egy húsztagú katasztrófavédelmi egység öt köbméternyi gázolajos vizet, két köbméternyi tiszta gázolajat, valamint hét köbméternyi, gázolajjal szennyezett homokot, iszapot és egyéb veszélyes anyagot távolított el a hajóból. Most az újpesti kikötőben őrzik a roncsot.

A rendőrség azt állítja, hogy a Viking Sigynt a baleset másnapján megfelelően átvizsgálták, és csak azután engedték útjára. Ám a hajó új turistákkal hétfőn visszatért Magyarországra és Visegrádon a nyomozók ismét átvizsgálták, de a Hableánnyal történt ütközés nyomait addigra lefestették. A rendőrség szerint a második vizsgálat csak megerősítette az első eredményeit, és nem volt szükség arra, hogy továbbra is Magyarországon tartsák a hajót.

Forrás:hu.euronews.com

Szerkesztői kiegészítés: „Orbán Viktor miniszterelnök rádióbeszédében jelezte, hogy a dél-koreai kormánnyal egyetértésben emlékművet szeretne emelni a tragédia helyén.
Ám a dél-koreai áldozatok családjának ennél fontosabb, hogy – a kormányukon keresztül üzenték – a baleset gyors és igazságos kivizsgálását kérik. Hazánk imázsának árt, hogy ennek ellenére a baleset okozójának tartott Viking elhagyhatta az országot, külföldön eltüntethették rajta a baleset nyomait, és a hajó kapitányát óvadék ellenében szabadlábra helyezték. (A Viking ütközéskor szerzett sérüléseit külföldön lefestették, és a magyar nyomozati szervek immár arról is lekéstek, hogy a hajócsavaron feltekeredett ruhát, vagy testmaradványokat találjanak.)

MILHÍR Magazin